воскресенье, 24 января 2016 г.

Пам"ятка для учнів - як підвищити працездатність?


Як підвищити працездатність?
     Щоб мати гарні результати в роботі , досягати успіхів в навчанні варто навчатися організовувати свою діяльність так , щоб не перевтомлюватися і отримувати задоволення від всього , чим займаєшся .

В цьому тобі можуть допомогти наступні поради :
1. Всі процеси в нашому організмі, як у Всесвіті, відбуваються ритмічно. Ритм - наш лічильник .
Між 13-15 годинами людина буває найбільш слабка фізично і інтелектуально. Теж саме спостерігається з 2 до 5 годин ранку. Вдень організм життєрадісний. А сон найміцніший і найбільш цілющий з 21.00 до 5.00.
Ще людей поділяють на “жайворонків”, які прокидаються рано і активні в першій половині дня,  і на  “сов”, які найбільш працездатні під вечір .
Поспостерігай за собою, коли ти найбільш активний , і  плануй свою роботу згідно  біоритмів.
2. Величезне значення має послідовність і систематичність.
Не варто “хапатися ” за кілька справ одночасно .Це призведе до того , що будете поспішати і нічого  не встигнете .
3. Привчайте себе бути зібраним .Щоб не поспішати вранці , приготуй все, що необхідно, звечора .
4. Піклуйся про порядок у своїх речах. Візьми собі за правило: скінчивши роботу,  прибери все не потрібне. Зошити, чернетки, ручки, олівці, підручники - все має лежати на своєму місці. Інакше свої сили потім будеш витрачати на те , щоб навести лад в речах. А ще кажуть : ”Непорядок на столі – непорядок в голові ”.
5. Щоб не швидко стомлюватися під час підготовки домашнього завдання , пам’ятай про зручність (засобів). Не рекомендується: користуватися важкими ручками , тому що збільшення її ваги навіть на 1г посилює втому; замінювати стільці табуреткою, бо сидіння без опори на спинку швидко стомлює .
6. На працездатність людини впливає харчування (наприклад, переїдання ще гірше ніж недоїдання). Тож, по можливості,  вживай фрукти, овочі. Не відмовляйся від обіду.
7. Працювати до виснаження , а потім довго приходити до тями – це далеко не найкращий режим дня. Спробуй спланувати свою діяльність , веди записничок справ. Пам’ятай, не відкладай на завтра того, що можна зробити сьогодні.
8. Вмій відпочивати - це необхідно для відновлення сил та працездатності. Давно помічено, що зміна виду діяльності  допомагає відпочинку. Чергуй розумову і фізичну працю. Добре знімають втому невеликі перерви в 1-2хв.
    Май на увазі, що перегляд телепередач -  не завжди корисний відпочинок. Краще обери прогулянку на свіжому повітрі (навіть 10 хвилин перебування на подвір’ї збільшують кількість кисню в крові на 8%), або  зроби декілька гімнастичних вправ.

Комментариев нет:

Отправить комментарий