четверг, 28 января 2016 г.

Це цікаво: про кліпове мислення


Кліпове мислення. Що це таке?
Все частіше останнім часом можна почути про таке поняття, як кліпове мислення. Це серйозна проблема, яка заважає молодому поколінню повною мірою засвоювати і аналізувати інформацію. У результаті подібного мислення молодь нездатна до навчання. Що ж таке кліпове мислення, чим воно небезпечне і як боротися з даною проблемою?
 Поняття кліпового мислення
 Цей термін з’явився від англійського слова «clip» – затискати, обрізати. Якщо порівнювати таке мислення з сучасними кліпами, то воно являє собою ряд подій і картинок не пов’язаних між собою.
 Володарі кліпового мислення сприймають світ, що оточує їх, як мозаїку з практично не пов’язаних між собою фактів.
 Причиною виникнення такої особливості свідомості є ЗМІ. Всю інформацію, яку ми отримуємо, нам підносять в кліповому форматі. Це рекламні ролики, короткі сюжети, добірки новин і так далі. Навіть звичайні короткі тексти у фільмах і передачах найчастіше ніяк не пов’язані між собою. Всесвітня павутина також не є винятком. Інформація в інтернеті сильно фрагментована і подається в зручній для сприйняття формі – невеликими шматочками.
 Кліпове мислення як захист організму від інформаційного потоку
 Стиснутий спосіб подачі інформації дуже зручний для комерційних цілей, так як у людини не залишається часу, щоб осмислити і проаналізувати що відбувається. Основна мета – змусити споживача відчувати емоції, а не вибудовування логічних ланцюжків. Але з поширенням інтернету кліпове мислення стало поширеним явищем, так як навколишнє середовище стало практично заповнене інформацією. Щоб якось адаптувати свідомість, мислення, мова та захистити організм від інформаційного перевантаження, з’явилося така форма мислення.
 Логічне мислення
 У будь-якому випадку людині необхідно логічне мислення. Вчителі часто відзначають, що сучасні підлітки швидко забувають пройдений матеріал.Таким чином проявляється кліпове мислення. Людина звикає до постійно змінюючихся потоків інформації і мозок не прагне її запам’ятовувати, він швидко стирає її і чекає надходження нової. Дитина з кліповим сприйняттям інформації не здатна до нормального навчання, йому не осилити навіть шкільну програму, не кажучи вже про ВНЗівськУ.
 Способи боротьби з кліповим мисленням
 Як відомо, людина з народження не володіє ні кліповим, ні логічним мисленням. Кожен вид мислення формується залежно від способу отримання та аналізу одержуваної інформації. Щоб боротися з кліповим мисленням (а робити це потрібно в обов’язковому порядку і підростаючому поколінню, і дорослим), слід вчитися вибудовувати логічні ланцюжки і усвідомлювати взаємозв’язок. Самий ефективний і доступний спосіб – це щоденне читання класичної літератури або древніх філософських вчень. Кожні 10-20 хвилин потрібно робити перерву і переказувати щойно прочитаний уривок книги. Щоб інформація краще засвоювалася, можна обговорити і проаналізувати вчинки героїв твору, вибудувати логічний ланцюжок їх дій.

Комментариев нет:

Отправить комментарий